Welke lessen geleerd?

Aan het eind van de Kennismarkt spraken we nog enkele bezoekers over de lessen die zij deze dag hebben geleerd.

Saskia Jansma

Via detacheringsbureau bij gemeente Heerhugowaard

"Wij zijn net begonnen met het bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Ik heb de workshops ‘Handvatten voor een gezonde leefomgeving’ en ‘Milieu in het omgevingsplan’ gevolgd. We hebben hier veel gehoord over bijvoorbeeld de verplichtingen op het gebied van veiligheid, dat was een eye opener. Dat wist ik nog niet. Zeker omdat we nu bezig zijn met het bestemmingslan verbrede reikwijdte, moeten we daar zeker aandacht aan gaan besteden."

Astrid Breetveld

Projectleider invoering Omgevingswet bij gemeente Heerhogewaard

"Ik heb onder andere de workshop ‘Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet’ gevolgd. Deze workshop van Bert Rademaker was superinteressant en liet zien hoe complex de Omgevingswet is. En wat voor ambtenaar je moet zijn. Je moet goed weten waar je het over hebt, maar ook breed kunnen samenwerken met alle partijen. Dat gaat absoluut lukken bij de gemeente Heerhugowaard. Wij zijn op allerlei manieren bezig om de Omgevingswet in de praktijk te brengen. Dat vinden we ook erg leuk, daar krijgen we energie van! Maar er valt nog veel te doen. En dat werkt ook het beste, gewoon doen. Het is heel complex en aan de slag gaan, werkt het beste om het handen en voeten te geven."

Addie Streefkerk

Grondzaken jurist bij Overwater Grondbeleid Adviesbureau

"Een paar jaar geleden was ik ook bij deze Kennismarkt. Het verschil ten opzichte van een paar jaar geleden is dat er veel meer wordt gewerkt met de implementatie van de Omgevingswet. Dat is voor onze praktijk wel interessant. Wij adviseren gemeenten om ermee te gaan werken. Wij zijn ons er nog meer in aan het verdiepen, het komt natuurlijk steeds dichterbij.

Mijn hoogtepunt van vandaag was de presentatie van de heer Alkemade en het verhaal van Diederik Samsom. Ook de workshops waren heel interessant, over het Digitaal Stelsel en over de integratie van verordeningen in het omgevingsplan."

Jolanda Donker

Juridisch beleidsmedewerker gemeente Smallingerland (en winnaar van de workshop)

"Al meer dan twee jaar houd ik me bezig met onder andere de implementatie van de Omgevingswet. Ik heb veel geleerd vandaag, er kwamen veel onderwerpen aan bod. Ik denk dat een van de eye openers was om ook te kijken welk tempo we moeten aanhouden. Je werkt heel erg naar 2021 toe. Voor een deel moet dat ook, maar wat me vandaag ook wel duidelijk is geworden, is dat je bepaalde dingen misschien beter over iets langere tijd uitsmeren en het meer in stukjes gaan bekijken. Een omgevingsplan in één keer helemaal opnieuw vaststellen, dat is vrij ambitieus, denk ik. "

Deel deze pagina